December

A Reactor és a ZIZ – Art and SocialArea tereiben

 

A Reactor és a Váróterem Projekt ez év végén és a jövő év elején a Fágáș- Interkulturális csere című projekt közös előadás programjának másodikrészére várja a közönséget, amelynek célja, hogy összehozza a két színházközönségét, miközben képet mutat a helyi független színházi szcénasokszínűségéről és összetettségéről.

Az előadások a Reaktor és a ZIZ- Art and SocialArea terekben kerülnek bemutatásra román és magyar nyelvű felirattal.

A különböző témákat és témaköröketfeldolgozó előadásokat a kortárs dramaturgia és alkotói eszközök, a művészikísérletezés és a mai társadalom szempontjából való relevancia köti össze.

A rendezvények a Fágáș:multikulturális perspektívák - a kulturális vállalkozói szellem erősítéseKolozsváron, román-magyar interetnikuskontextusban projekt részei. A projektet a RO-CULTURAprogram A kulturális vállalkozói szellem és közönségfejlesztés című felhíváskeretében az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szólótámogatás finanszíroz.

A projekt célja a két színházegyüttműködése, valamint a kolozsvári közönség bővítése azáltal, hogy a városromán és magyar független színházi palettájának egységes szemléletét kínálja. A projektben kétReactor- Váróterem Projekt koprodukció is szerepel, az első az októberbenbemutatott Dincolo de ora de aur/Az aranyórán túl című előadás Ovidiu Caițarendezésében Ovidiu Cioclov szövegét dolgozza fel, a második pedig MartinBoross (Magyarország) rendezésében készül.

 

***

Az EGT Alap támogatások Izland, aLiechtensteini Hercegség és a Norvég Királyság hozzájárulását jelentik azEurópai Gazdasági Térségen belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségekcsökkentéséhez, valamint a 15 kelet- és dél-európai és balti országgal fennállókétoldalú kapcsolatok erősítéséhez. Ezeket a finanszírozási mechanizmusokat azEurópai Gazdasági Térségről szóló megállapodás alapján hozták létre, amely azEU tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát a belső piaconegyenrangú partnerként egyesíti. A három ország 1994 és 2014 között összesen3,3 milliárd euróval, a 2014-2021-es finanszírozási időszakban pedig 1,55milliárd euróval járult hozzá a programhoz. További részletek a következőhonlapokon találhatók: www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro .

 

A RO-CULTURA programot a KulturálisMinisztérium által a Projektmenedzsment csoport valósítja meg, és általánoscélja a gazdasági és társadalmi fejlődés erősítése a kulturális együttműködés,a kulturális vállalkozás és a kulturális örökségmegőrzés révén. A programköltségvetése megközelítőleg 34 millió euró. További részletek a www.ro-cultura.ro oldalon találhatók.

 

PROGRAM

December 3, 4, 20:00 óra

AReactor de creație și experiment térben

A KACSA!

Írta: CleopatraConstantinescu

Rendezte:Dragoș Alexandru Mușoiu

Színpadi terv:Mihai Păcurar

Zene: Radu Dogaru

Rendezőasszisztens:Irina Caraulă

Fény és hang:Cătălin Filip

Fotó és videóplakát: Vlad Braga

Játszák: AndradaBalea, Alexandra Caras, Ana-Maria Marin, Alina Mișoc, Paula Seichei

 

A kacsának nincsmás választása, és elköltözik otthonról. A kacsa egy vállalatnál köt ki. Akacsának produktívnak kell lennie. A kacsa beleszeret egy énekesbe. A kacsamegtalálja a hangját. A kacsának nincs bátorsága énekelni. A kacsa szabotáljaönmagát. A kacsa barlangokba jár denevérekkel bulizni. A kacsa feladja önmagát.A kacsa alámerül és lefagy. A kacsa bizonytalanul újra építkezni kezd. A kacsaszerez egy barátot. A kacsa dönt. A kacsa hagyja magát repülni.

 

Csakhogy ez nem akacsákról szól, hanem az emberekről és a felnőtté válásról - arról, hogy vanválasztásod.

 

Időtartam: 100 perc

Korhatár: 16+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

 

December9, 20:00 óra

AReactor de creație și experiment térben

VÍZ ALATT

Írta Ioana Toloargă

Rendezte: Olivia Grecea

Díszlet:Mihai Păcurar

Színpadimozgás: Sinkó Ferenc

Zene:Condurat Alexandru

 

Játszák:Andrada Balea, Christian Har, Oana Mardare, Alina Mișoc, Tavi Voina

Fotóés videó plakát: Mihai Păcurar

 

Egy nő nem tudja, hogyan kell lebegni a vízen. A felszínen maradásratett kísérletei az emlékek folyékony közegében tartják, némelyikük torz,némelyikük képzeletbeli. A magányt négy hang töri meg, amelyek az együttérzésés a rombolás közt ingadoznak. A félelmek változó intenzitású és állagúrétegekben rakódnak le. Szinte mindig ég valahol legalább egy kis fény.

 

Az előadás időtartama: 110 perc

Ajánlott korhatár: 14+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

 

December10, 20:00 óra

AReactor de creație și experiment térben

HOL NEM VOLT

Írta: LackfiJános és Ijjas Tamás
Rendezte: Hatházi András
Játsszák: Csepei Zsolt és Erdei Emese

Szinopszis(féle):

Ez egyszinopszis, hogy eljöjjön a popor (the Folk, le Peuple, das Volk, il Popolo, laGente, la Homoj, Populus, a nép, az istenadta nép) és megnézze az előadást.Hallgassa meg és képzelje el azokat a Lackfi János és Ijjas Tamás meséket, amikcseppet sem megszokottak. Vakmerőek. Pofátlanok és néha kedvesek.
Minket is felráztak, kitágítottak, szétszedtek, elkábítottak, majd összeraktak.Eszement tempót vagy indulatot keltettek bennünk, majd szabadságot és békét.Azóta sem értjük, hogyan.
Ez a mesekavalkád úgy szól a mindenről, hogy tele van hiánnyal. Úgy ad választ,hogy utána felteszi a kérdést.
Ha eljössz, két szófolyam elönti a nézőteret, téged is, de amikor kidugod afejed, hogy levegőt vegyél, akkor, na akkor! Ki tudja. (Kocsis Tünde és aCsapat)

Az előadás időtartama: 50 perc

Ajánlott korhatár: 15+

Nyelv: magyar (román felirattal)

 

December13, 20:00 óra

AZIZ - Art and Social Area térben

2. RÉSZ. AHATALOM

Rendezte: Petro Ionescu

Dramaturg:Selma Dragoș

Színpaditerv: Alexandra Budianu 

Zene:Adonis Tanța 

Színpadimozgás: Cătălin Filip 

Videószerkesztés:Călin Deneș

Rendezőasszisztensek:Călin Deneș, Alexandra Ioana Harapu, Antonia Mihăilescu, Roxana Țentea

Hangés fény: Robert Kocsis

Fotóés videó plakát: Mihai Păcurar

Játszák:Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Mardare, Rácz Endre és Tavi Voina 

 

„Valahol élőt találtam, ott a hatalom akaratát is találtam.”(Friedrich Nietzsche, Im-ígyen szólaZarathustra).

A 2. rész. A hatalom című előadás a hatalom, valamint az idegenekkelés a mássággal való kapcsolat témáját járja körül két művészeti ág, a színházés a film művészi nyelvének felfedezésével.

5 előadó és egy videoinstalláció az emberi történelem olyan különbözőszakaszait járja végig, amelyeket a hatalomra való törekvés megnyilvánulásainaktekintünk. Ha a hatalom a világ alapvető mozgatórugója, akkor ő hozza létre atársadalmi szabályokat és struktúrákat, de a káoszt és katasztrófát is.

Az előadás a Szolidaritás-trilógia második része, és az 1. rész. A szeretetcímű előadással ellentétesen épül fel. A trilógia előadásai egymástólfüggetlenül, önmagukban is működnek, és nem szükséges őket kronologikussorrendben nézni.

„Remélem, hogy az előadás arra készteti a nézőket, hogy több kérdéstfogalmazzanak meg a hatalomhoz, valamint a hatalom hanyatlásának módjaihoz valóviszonyukkal kapcsolatban.

Időtartam: 100 perc

Korhatár: 14+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

 

December15, 20:00 óra

AReactor de creație și experiment térben

AZ ARANYÓRÁN TÚL

Írta OvidiuCioclov

Magyarrafordította: Csepei Zsolt

Rendezte: OvidiuCaița

Díszlet: MihaiPăcurar

Technikusok:Cătălin Filip, Júlia Sipos

Játszák: AndradaBalea, Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Alina Mișoc, Pál Emőke, Tavi Voina

Vannakemberek, akik elmenekülnek onnan, ahol születtek, mert úgy érzik, hogy ott nemtudnak fejlődni, mások viszont egész életükben ugyanazon a helyen maradnak,mert csak ott tudnak fejlődni, ahol a gyökereik vannak. Az előbbiek úgy cipelika történeteiket, mint nehéz poggyászt, az utóbbiak súlyos gyökereikkel együttépítik saját meséjüket.

Mindezekaz emberek egy városban találkoznak, mondjuk Kolozsváron, de nem feltétlenül,egy technologizált, fiatal, turisztikai, multikulturális városban, amelyről jókép alakult ki, és a fotóművészek szerint a legjobb képet az "aranyórában", napfelkeltekor vagy napnyugtakor lehet készíteni, amikor a fénymeleg és lágy. Az arany óra vakító fényén túl vannak azonban az emberek és az őtörténeteik, amelyek összefonódnak, a beszélt nyelvtől függetlenül is. Mitörténik, miután a lágy, meleg fény eltűnik?

AReactor de creație și experiment és a Váróterem Projekt koprodukciója.

Időtartam: 90 min.

Ajánlott korhatár: 14+

Nyelv: román és magyar (magyar és románfelirattal)

 

December16, 20:00 óra

AReactor de creație și experiment térben

AZ ÁLOM

Írta Alexa Băcanu

Rendezte: Dragoș Alexandru Mușoiu

Díszlet: MihaiPăcurar

Koreográfia:Sergiu Diță

Zenei felkészítő:Adonis Tanța

Zene: MaxAnchidin, Renata Burcă, Bocsárdi Magor, Boros Csaba, Cári Tibor, Radu Dogaru,Ada Milea, Adrian Piciorea, Corina Sucarov, Visky Péter, Névtelen szerző

Játszák:Maialgesa Dat, Călin Deneș, Radu Dogaru, Christian Har, Ana Maria Marin, DuncanMcKee, Victor Muntean, Pál Emőke, Ana Rednic, Oana Rotaru, Paula Seichei, DoruTaloș, Adonis Tanța.

A következőkrészvételével: Oana Mardare / Andrada Balea

Fény és hang:Cătălin Filip

Hangosítás: RaduBoancă

 

Az előadásrészleteket tartalmaz William Shakespeare Szentivánéji álom című darabjából,Stefan Octavian Iosif fordításában.

 

Egy színészosztály készül a Szentivánéji álom című előadás próbájára.Az iskola tele van pletykákkal, a próbák kinyilatkoztatásokkal és az éjszakákszorongással. A színház és az élet, az iskola és a magánélet, a normális és azabnormális közötti határok elmosódnak és eltűnnek.

Az előadás a „Zonă de siguranță” (“Biztonsági zóna") projektkeretében jött létre, amely a hatalommal való visszaélést vizsgálja, amely azegyetemi környezetben, különösen a művészeti karokon lehet jelen.

 

Az előadás időtartama: 140 perc

Ajánlott korhatár: 14+

Nyelv: román (magyar és angol felirattal)

 

 

December16, 20:00 óra

AZIZ - Art and Social Area térben

HATODIK NAP

Nonverbálismozgásszínházi előadás

Rendező: VargaHunor- József

Előadják: VargaHunor-József, Veres Orsolya

Látványtervező:Gábor Zsófia

Mozgáskoordinátor:Györgyjakab Enikő

Technikus: SiposJúlia

 

Ember. Nő. Emberés Nő. Férfi és Nő. Nő és Férfi.

Valakik,valamikor, Valaki szerint: hibáztak. Nagyon emberi történet. Két nagyon jólismert egyén tragédiájáról. Nagyon személyes történet, és mégis: hogyan válikennyire személytelenné? A férfiakra, mint csoportra gondolunk, a nőkreegyaránt. Hiányzik a személyesség, amihez viszonyulni tudnánk. Ha szabadulniszeretnénk, vagy felfedezünk magunkban olyan igényt, amely kibillent afelállított szabályrendszerből, a társadalom normaszegésnek értékeli ésmegbünteti.

 

Az előadás időtartama: 60 perc.

Ajánlott korhatár: 16+

Nyelv: magyar (román felirattal)