Partnerek

A Reactor de creație și experiment 2014 januárjában alakult, és jelenleg mintegy húsz, rendező, dramaturg, látványtervező és színész alkotja a csapatot, akik többsége a kolozsvári Színház- és Filmművészeti Karon végzett. Az egyesület céljai közé tartozik a feltörekvő művészek támogatása, a kortárs román dráma népszerűsítése, valamint a közönség fejlesztése és a különböző közönségkategóriáknak szóló kulturális programok szervezése. A Reactor de creație și experiment a 2014 márciusában Kolozsváron megnyitott, azonos nevű független tér irányításáért is felelős.

A Reactor Egyesület eddig több mint 30 támogatott projektet valósított meg, amelyek közül a legfontosabbak: a Fresh Start, a szakképző karok végzősei számára szervezett kreatív rezidencia öt kiadása, a Drama 5 drámaíró rezidencia hét kiadása, a Teen Spirit, tizenéves közönségnek szánt platform három kiadása, valamint számos olyan projekt, amelynek célja a román történelem és a jelenlegi társadalmi kontextus fontos eseményeinek és témáinak dokumentálása.

A színházi előadások létrehozásán túl a Reactor igyekszik minél közvetlenebb kapcsolatot teremteni a megszólított közösséggel, ezért a projektek mindig tartalmaznak kapcsolódó tevékenységeket: szakmai műhelyeket, workshopokat, színházi műhelyeket gyerekeknek és felnőtteknek, kulturális menedzsment műhelyeket, előadások utáni beszélgetéseket a közönséggel és kulturális mediációs foglalkozásokat.

A 2009-ben alapított Váróterem Projekt Egyesület az azonos nevű független színházi társulat működtetője, fő tevékenysége színházi előadások létrehozása. A legtöbb esetben ezek az előadások egy, a mai társadalomban előforduló jelenségre vagy problémára összpontosítanak, valamint arra a vágyra, hogy egy új, kortárs, a társulat stílusára jellegzetes színházi nyelvet teremtsenek. Az egyesület tagjai úgy vélik, hogy ahhoz, hogy egy művészeti produkció releváns és élő legyen, elengedhetetlenül kapcsolódnia kell a mindennapi élethez, és képes kell legyen termékeny párbeszédet kezdeményezni a társadalom különböző szereplői és csoportjai között, ki kell lépnie a klisékkel teli komfortzónából, amelyben nem tevődnek fel a releváns kérdések. A művészi alkotás, esetünkben a színházi produkció, megfelelő eszköz az ilyen párbeszédek elősegítésére.

A Váróterem Projekt Egyesület megalakulása óta 29 előadást és egy interaktív online videó-installációt hozott létre. Ezeken kívül hét gyermekeknek szóló produkciónk és iskolai előadásunk létezik, amelyek a kötelező iskolai irodalom feldolgozásai alapján készültek. Egyesületünk előadásait 75 fesztiválra hívták meg itthon és külföldön, és 55 turnén vettünk részt.

A különböző színházi és filmes közegekben szerzett tapasztalatokkal rendelkező Para Film & Teater a produkcióban betöltött egyedi szerepekből kiindulva hoz létre előadásokat és filmeket, és így próbálja segíteni a párbeszéd létrejöttét. Sokéves rendezői és produceri tapasztalattal rendelkeznek mind a Para, mind más produkciós cégek keretén belül. A Para kutatóintézetként működik a szociálpolitikai művészeteken belül, nemzetközi és helyi partnerekkel együttműködve.

Eddig öt rövidfilmet, több színdarabot és két játékfilmet készítettek. A "Me?" és "Man. Me?" előadásaikat több mint 300 alkalommal játszották. A művészeten keresztül és a művészet színtereként a hatalom és a hatalmi struktúrák megvilágítására és megvitatására törekszenek. Az emberkereskedelem, az erőszak, az éghajlat, a szélsőségek és az emberi jogok megsértése olyan témák, amelyek megjelennek a munkáikban.

A "Színházi párbeszéd" koncepciója kibővíti a közönség és a színpad közötti találkozást. A társadalmi politikai művészet égisze alatt a Színházi párbeszéd megkérdőjelezi a témákat és magát a közönség és a színpad közötti kapcsolatot is, nagyobb teret adva a reflexiónak. A Para módszertani munkáján és az előadások létrehozásán keresztül szeretné tovább vizsgálni, hogy mi a Színházi párbeszéd, és mivé lehet. A Para célja, hogy olyan egyedi találkozásokat hozzon létre a közönség és a művész között, amelyek aktivizálják és kihívások elé állítják mind a formát, mind a párbeszédet és az információ cserét. Az előadás témái szabják meg a művészi kifejezésmód feltételeit, és számos, konkrét válasz nélküli kérdést kívánnak felvetni. Minden egyes új produkcióhoz új együttműködéseket és partnereket próbálnak találni, akik más nézőpontokat hozhatnak az adott témához vagy formához.

A Para Film and Teater AS két éves fennállása alatt 3 színházi előadást, 1 játékfilmet és 3 rövidfilmet hozott létre. Az "I" és a "Mann. I?" az erőszak és annak a nőkre gyakorolt hatása, valamint a férfiak életére gyakorolt hatása dokumentálásának eredménye. A Mann. I?"-ból a világjárvány idején film változat is készült, így a műsor online is megtekinthető. “A rút kiskacsa” című előadással a társulat egy olyan kísérletet hozott létre, amely a felnőtt- és a gyermekszínház hibridje, egy olyan részvételi esemény, ahol a történéseket és a befejezést a közönség bevonásával határozzák meg és amely a különböző korú emberek részvételére alapszik.